Založ si blog

Kto sme a v čom sa líšime od zvierat?

clovek

Kto je človek a čím sa odlišuje od zvierat? Takáto a jej podobné otázky vŕtajú ľuďom v hlavách už oddávna. Iný názor na to majú etológovia, iný kresťania, každý z nás má však svoju predstavu o tom, kto sme.

Je človek človekom hneď po narodení alebo sa ním stane až postupom času, vplyvom učenia a výchovy? Trochu netradične prirovnám novorodeniatko k prázdnemu poháru. Ten splní účel, pre ktorý bol vyrobený až vtedy, keď doň vlejeme nejaký nápoj. Ako modelový príklad si zoberme víno. Ak do spomínaného pohára nalejeme krabicové čučo, pohár splní svoj účel, ale dojem z pitia nebude dobrý, čo ako by bol pohár krásny. Zato ak by sme doň naliali prvotriedne chardoney, krása pohára s chutným obsahom by očarili všetky zmysly. V čom je ale tá podoba medzi pohárom s vínom a dieťaťom. Je to jednoduché. Dieťa je krásne samo o sebe, záleží však na tom, čo od nás dostane. Láska, záujem, trpezlivosť a výchova založená na správnom rebríčku hodnôt spravia z „nášho“ potomka plnohodnotného človeka. Telo je ako ten pohár a dobré srdce ako kvalitné víno.

Aká tenká je hranica medzi človekom a zvieraťom? V prvom rade by som chcel vysvetliť, čo chápem pod pojmami zviera a živočích. Pre mňa majú diametrálne odlišné významy. Živočíchy, ako ríša, sú všetky živé tvory, a teda aj ľudia, aj zvieratá. Čo odlišuje ľudí od zvierat? Je to druhá signálová sústava – reakcia na podnet, ktorým je slovo. Slová dávajú základ učeniu a mysleniu. Myslenie umožňuje ľuďom postaviť sa na piedestál dokonalosti. Majú abstraktné myslenie a vedia si vytvárať voľné asociácie. Keď zbadá ježko jablko na zemi, nevybaví sa mu v mysli – toto jablko spadlo z jablone a spadlo kvôli gravitácii, atď…Takýchto asociácii je schopný len človek.

Ďalší aspekt, typický pre človeka, je svedomie, ktoré nám umožňuje rozlišovať dobro od zla. Niekto by mohol namietať, že aj zvieratá ho majú, ba dokonca by mohol uviesť aj príklad. „Keď mi pes rozhryzie papuče, díva sa na mňa smutnými psími očami a kňučí, akoby mu to bolo ľúto.“ Iste, ale toto sa deje až po tom, ako naňho zvýšime hlas a vyhrešíme ho za tento čin. Deti to robia rovnako, ale iba do istého času, kedy ich svedomie začne konať „na vlastnú päsť“, bez toho aby im druhá osoba niečo vyčítala. Niet divu, že sa zaužívalo slovné spojenie: „Hryzie ma svedomie“ A keď hryzie, tak je to poriadna bolesť. Lebo tá psychická je stokrát horšia ako fyzická. 

Možnosť voľby je veľká výsada a je len na nás, aby sme sa rozhodovali podľa vlastného svedomia. Tak, aby sme sa mohli pozrieť do zrkadla a nehanbili sa za seba a svoje činy…

Krst knihy Vinohradnícke povesti

13.09.2012

Tento víkend sa bude niesť v znanemí Vinobrania v Rači. Tohtoročná slávnosť však bude ešte niečím výnimočná, najmä pre milovníkov literatúry. Zajtra, v piatok 14.9.2012 o 16.00h, sa v Obradnej sieni MsÚ Rača uskutoční krst knihy Vinohradnícke povesti, ktorej autarkami sú slovenská spisovateľka Zuzana Kuglerová a Dobroslava Luknárová. Všetci ste srdečne [...]

Až do konca

01.09.2012

všetko je v pohybe len skala je verná svojim koreňom do puklín zbiera čo ju tlačí a čaká vrásni sa dozrieva až nakoniec ukáže vlastnú tvár vrásky milencov prečítané do poslednej čiarky

Dvaja

31.08.2012

Čítajú si z očí na nábreží, kradnú sa svetu navzájom, pri nohách im plachá túžba leží, hľadá si u nich podnájom. V objatí sú pred všetkými skrytí, čas teraz plynie pomaly, v noci svoje nesplnené city na brehu rieky nechali.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

martins

Svet veršov a fotografie ma pohltil pred niekoľkými rokmi a odvtedy som ich dobrovoľným "väzňom". Prostredníctvom nich vyjadruje moja duša pocity...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 417910x
Priemerná čítanosť článkov: 2714x

Autor blogu

Kategórie